el en f
AccessibleDream-Προσβάσιμος Τουρισμός στην Ελλάδα

Έργο: «Αγία Νάπα - Ρέθυμνο: Καθολικά Προσβάσιμες Πόλεις»

Στο πλαίσιο της 3ης πρόσκλησης του «Προγράμματος Διασυνοριακή Συνεργασίας, Ελλάδα-Κύπρος, 2007-2013, άξονας 2», παρουσιάστηκε χθες βράδυ στην Αγία Νάπα η τελική ημερίδα του έργου «Αγία Νάπα - Ρέθυμνο: Καθολικά Προσβάσιμες Πόλεις». Στο έργο έλαβαν μέρος ο Δήμος Αγίας Νάπας ως επικεφαλής εταίρος, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και ο Δήμος Ρεθύμνης και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο 50 χιλιάδες ευρώ. Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος και ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης ενώ έγινε αναλυτική παρουσίαση του έργου από τον Δημοτικό Μηχανικό του Δήμου Αγίας Νάπας Αθω Γεωργίου και το Σύμβουλο του Δημάρχου Ρεθύμνης Βασίλη Μυριοκεφαλιτάκη.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι «ο Δήμος Αγίας Νάπας έθεσε την προσβασιμότητα και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία ως προτεραιότητα και ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου περιλαμβάνει δράσεις σχετικές με το αντικείμενο όπως «Καθολικά Προσβάσιμο και Περιβαλλοντικό Αστικό Κέντρο» και την ανέγερση Πρότυπου Κέντρου Αυτισμού. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Αγίας Νάπας «στο έργο περιλαμβάνονται όλες οι αναγκαίες δράσεις που αφορούν τη βελτίωση της προσβασιμότητας, η οποία είναι βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ανάδειξη φυσικών και πολιτιστικών πόρων και τη βελτίωση της διακίνησης και της ασφάλειας, διασφαλίζοντας έτσι την τουριστική αναβάθμιση των δύο περιοχών». Πρόσθεσε ακόμα ότι «η προσέλκυση τουρισμού ΑμεΑ είναι μια λύση στα διαχρονικά προβλήματα των μεσογειακών τουριστικών θερέτρων, κυρίως του προβλήματος της εποχικότητας αφού σύμφωνα με το «European Network of Accessible Tourism», το 70% των ΑμεΑ μπορούν να έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν αν δεν βρουν προορισμούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους». Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης, τον οποίο διάβασε ο Ταμίας Κώστας Γαργάλης, ανέφερε ότι «το δικαίωμα της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στον πολιτισμό, τον τουρισμό και την ψυχαγωγία πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα ζωής τους και τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε κοινωνικές δραστηριότητες». Εξάλλου ο Δημοτικός Μηχανικός του Δήμου Αγίας Νάπας Άθως Γεωργίου εξήγησε ότι «οι δράσεις του έργου που αφορούσαν τον Δήμο είναι δύο δημόσια έργα – Δημαρχείο και Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα», τέσσερις δημόσιες Πλατείες, Σεφέρη, Μοναστηριού, Λιμανιού και το προαύλιο του Ναού της Παναγίας Αγίας Νάπας και τρεις παραλίες της Μακρονήσου, Πανταχού και Λάντας. Επίσης έχουν γίνει οδικά έργα και βελτιώσεις στην οδό Μακρονήσου και στον Αρχαιολογικό Χώρο Μακρονήσου». Ανέφερε ακόμα ότι «τα έντεκα σημεία επιλέγηκαν με βάση την επισκεψιμότητα τους, την ευκολία εφαρμογής των αρχών της προσβασιμότητας τους και τη δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης και ένωσης των σημείων με μια λογική δικτύου «Προσβάσιμων Σημείων». Στη δική του παρουσίαση ο Σύμβουλος του Δημάρχου Ρεθύμνης Βασίλης Μυριοκεφαλιτάκης ανέφερε ότι «στα πλαίσια του συγκεκριμένου έργου ο Δήμος υλοποίησε μέχρι τώρα τις ακόλουθες δράσεις όπως προμήθεια εξοπλισμού πρόσβασης και εξυπηρέτησης αναγκών ΑμεΑ σε παραλίες του Δήμου, προμήθεια συστημάτων ηχητικής ειδοποίησης ατόμων με προβλήματα όρασης σε υφιστάμενους σηματοδότες, έργα βελτίωσης προσβασιμότητας ΑμεΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης και εργασίες προσβασιμότητας ΑμεΑ στη Δημοτική Πινακοθήκη Κανακάκη, η οποία ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2014».

Σημείωσε ακόμα ότι «υλοποιήθηκαν τα έργα προσβασιμότητας στο Φρούριο Φορτέτζας, η έκδοση προσβάσιμου τουριστικού οδηγού για τον Δήμο Ρεθύμνης και η προμήθεια και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για τις παραπάνω παρεμβάσεις». Στην δική του ομιλία ο Ταμίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) Κωνσταντίνος Γαργάλης είπε ότι «η αξιοποίηση των κονδυλίων των Ευρωπαϊκών Ταμείων, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την προώθηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία για τη δημιουργία ανθρωποκεντρικών κοινωνιών, που θα σέβονται και υποστηρίζουν τα δικαιώματα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών με αναπηρία και με μειωμένη κινητικότητα γενικότερα». Παρουσιάζοντας τον Τουριστικό Οδηγό του έργου, ο εκπρόσωπος του ανάδοχου έργου European Profiles Αλέξανδρος Μουρούζης διασαφήνισε «την έννοια του τουρισμού για όλους και στο πλαίσιο αυτής, την έννοια του προσβάσιμου τουρισμού», ανέδειξε με στοιχεία τα οικονομικά οφέλη της επένδυσης στον Τουρισμό για τα ΑμεΑ και παρουσίασε στοιχεία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των τουριστών με αναπηρία.

Σημείωσε ακόμα ότι «εκτός από το να υπάρχουν προσβάσιμες υποδομές κατάλληλες για ΑμεΑ, είναι απαραίτητο τα άτομα με αναπηρία να έχουν άρτια και αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το που θα βρουν προσβάσιμες υποδομές και απλόχερη φιλοξενία στους Δήμους Αγίας Νάπας και Ρεθύμνου. Χωρίς αυτή τη πληροφόρηση πολλοί από τους υποψήφιους επισκέπτες δεν θα είναι σε θέση να επιλέξουν τους Δήμους αυτούς ως τουριστικούς προορισμούς». Την ανάγκη αυτή εξυπηρετεί ο οδηγός, πρόσθεσε ο κ. Μουρούζης «που συγκεντρώνει σημαντικές πληροφορίες για υποδομές διαμονής, εστίασης και γενικότερα τουριστικού ενδιαφέροντος στους Δήμους Αγίας Νάπας και Ρεθύμνου ως προς την προσβασιμότητα τους για ΑμεΑ».

Τελευταία Νέα

Online Κρατήσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ